A Thousand and One Night Markets


Our first stop in China was supposed to be just a logistic break so we could take the train to other parts of the country. However, it turned out to be much more. First of all, we were delighted to find out that sleeping and eating were much cheaper, which allowed us to enjoy life a bit more. No more instant noodles, supermarket catering or staying in hostile hostel rooms with no hot water.

Urumqi is a fairly big city. It is home to a great number of people of the Uyghur ethnic group. These people have their own customs, architecture, food and they are mainly muslims. In some way they looked to my untrained eye like a mix of Persian and central Asian.

The highlight of Urumqi for us was the night market. Open from sunset to late night, it showed us a new and enjoyable face of the city. The food was amazing and in some occasions a bit scary. Whole roasted muttons were displayed like they were looking at the passers by. Chicken feet and heads, whole little birds and fishes were ready to be stir fried or barbecued on a skewer. Small scampi and what looked like big silk worms were crawling out of their compartments trying to escape being fried alive. And no, I did not eat the worms.

La nostra prima tappa in Cina doveva essere solo una pausa logistica per continuare il viaggio verso il resto del paese. Tuttavia, alla fine e' stato molto di piu. Prima di tutto, abbiamo scoperto che dormire e mangiare erano molto meno cari, il che ci ha permesso di goderci la vita un po di piu. Niente piu spaghetti istantanei, cibo da supermercato o ostelli ostili e senza acqua calda!

Urumqi e' una citta' piuttosto grande. E' dimora di un grande numero di persone del gruppo etnico Uyghur. Queste persone hanno una propria identita', usanze, architettura, cucina e sono per lo piu musulmani. In qualche modo sono sembrati ai miei occhi inesperti un miscuglio tra una popolazione persiana e dell'asia centrale.

La parte piu interessante di Urumqi per noi e' stato il mercato notturno. Aperto dal tramonto fino a tardi, ci ha mostrato una nuova faccia della citta'. Il cibo era incredibile e per certi versi un po' spaventoso. Montoni interi arrostiti stavano a guardare i passanti. Piedi e teste di gallina, uccellini interi e pescetti erano li pronti per essere soffritti o cotti alla brace. Piccoli scampi e vermoni strisciavano fuori dai loro compartimenti cercando di fuggire prima di venire fritti ancora vivi. E no: non li ho mangiati i vermi.

Comments

Anonymous said…
carissimo vediamo con piacere che le foto ti riescono bene e sentiamo le esperienze che fate, ci piacerebbe che rispondessi anche, quando puoi.Un bacione.

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